Za lokalnu instalaciju WordPress sustava na osobno računalo potrebno je prije toga na računalo instalirati lokalni server na kojem će se web stranica razvijati. Lokalni web server je baš kao i svaki drugi server na svjetskoj mreži, samo što je postavljen lokalno, dakle na vašem osobnom računalu i, ako nije postavljeno drugačije, nije mu moguće pristupiti iz drugih izvora. To znači da sve što je razvijeno na lokalnom serveru nije vidljivo posjetiteljima nego samo nama samima.To je ujedno i prednost lokalnog servera ispred ostalih mogućnosti razvoja. Tek kada smo gotovi s izradom web stranice ili aplikacije možemo krenuti u zakup hosting paketa i pokazati svoj rad posjetiteljima. Na taj način ne gubi se plaćeno vrijeme već svoju WordPress stranicu možemo prikazati svojim članovima, korisnicima i posjetiteljima odmah nakon što je postavimo na live server.

 

Live ili lokalni server?

Moguće je web stranice razvijati i direktno na “live serveru” no to svakako nije preporučljivo, prije svega zbog potrošnje resursa jer ih većina hosting poslužitelja ograničava. Drugi razlog je taj što vam sigurno nije u interesu, a ni poželjno, da posjetitelji vide razvojne faze vaše web stranice. Ipak, za razvoj na nekom od live servera moguće je postaviti tzv. „Splash Screen“ te razvijati web stranicu bez da se išta od promijena vidi na njoj.

Možemo zaključiti da je lokalni server izvanredan jer ga se može koristiti kao mjesto za testiranje dodataka, tema i modifikacija. Lokalni se server instalira na računalo radi mogućnosti upravljanja svih navedenih promjena. Tako primjerice lokalni server daje mogućnost prikaza rezultata PHP i sličnih programskih skripti, ali i mogućnost upravljanja bazom podataka. Kako ne bismo morali ručno skidati Apache, a potom PHP i MySQL, koji su također potrebni pri razvoju web aplikacija, te zatim prolaziti kroz dosta složen proces konfiguracije, za Windows, pa i Linux okruženje, stvoreni su paketi koje jednostavno instaliramo na naše računalo.

Za Windows operativne sustave koriste se programi poput WAMP-a, XAMP-a i sličnih, dok se za Linux koristi LAMP programski paket. Svi ti programi objedinjuju Apache HTTP Server, MySQL i phpMyAdmin za administraciju MySQL-a preko web preglednika. Kao vrlo jednostavan primjer možemo opisati WAMP programski paket koji će nakon što ga instaliramo na računalo, stvoriti lokalni server sličan onom koji se koristi na hosting računima, u koji možete instalirati WordPress, Joomlu ili bilo koji drugi CMS i onda testirate, dizajnirate i učite. U nastavku je dan kompletan postupak instalacije i konfiguracije WAMP lokalnog servera te instalacije WordPress CMS-a na osobno računalo.

 

Instalacija korak po korak

Za početak preuzmite posljednju verziju WampServer sa službene stranice.

Nakon što ste preuzeli instalacijski paket, instalirajte WampServer prateći standardnu precuduru instalacije. Kada se svi podaci spreme na računalo tijekom instalacije dobiti će te upit za postavljanje zadanog web preglednika. Kao zadani biti će ponuđen Internet Explorer kao prvi, pa ukoliko ne želite da to bude taj preglednik odaberite neki drugi na način da uneste putanju do određene izvršne datoteke preglednika na slijedeći način:

Opera: C:\Program Files (x86)\Opera\opera.exe
Firefox: C:\Program Files (x86)\Mozille Firefox\firefox.exe
Safari: C:\Program Files (x86)\Safari\safari.exe
Chrome: C:\Users\xxxxx\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe

Navedene putanje do izvršnih datoteka dane su samo orijentacijski. Ukoliko instalaciju programski paketa izvršavate na druge particije diska moguće su razlike u samoj proceduri. Bitno je samo pronaći izvršnu datoteku instaliranu na vašem računalu i taj dio je rješen.Nakon toga instalacija je završena te se pojavljuje PHP Mail Parameters prozor u kojem za SMPT server ostavljamo localhost kako je zadano, a email adresu unesemo subjektivno.

 

Kada smo upisali svoje podatke, pritiskom na Next pojaviti će se prozor s uspješnim završetkom instalacije. Ukoliko sada WAMP program nije pokrenut samostalno, pokrenemo ga pritiskom na ikonu na računalu. Tada će se pojaviti WAMPServer ikona u donjem desnom kutu taskbar-a. Pričekamo nekoliko trenutaka te provjerimo stanje WAMP servisa. Ukoliko je ikona zelena tada sve radi korektno. Ako je ikona narančasta tada postoji problem sa nekim od servisa, dok crvena ikona ukazuje na to da Apache i MySQL servisi nisu pokrenuti te je potrebno riješiti te probleme prije nastavka konfiguracije WAMP-a. Kako riješiti problem stanja servera opisati ćemo u nastavku tutorijala. Za sada samo pratite daljnje korake prema uputama.

 

Podešavanje parametara

U donjem desnom kutu ekrana u taskbaru gdje su prikazani datum i vrijeme možemo vidjeti ikonu s prepoznatljivim slovom „W“. Pritiskom na tu ikonu obavijesti otvara se prozor kao na slici. Opcije koje se nude u tom prozoru mogu varirati ovisno o instaliranoj verziji WAMPServer-a. Mi koristimo trenutno najnoviju verziju u ovom trenutku (3.0.4).

U donjem desnom kutu ekrana u taskbaru gdje su prikazani datum i vrijeme možemo vidjeti ikonu s prepoznatljivim slovom „W“. Pritiskom na tu ikonu obavijesti otvara se prozor kao na slici. Opcije koje se nude u tom prozoru mogu varirati ovisno o instaliranoj verziji WAMPServer-a. Mi koristimo trenutno najnoviju verziju u ovom trenutku (3.0.4).

Ovdje obavezno aktivirajte rewrite_module ukoliko želite da vam permalinkovi rade. Kliknite na tu mapu zatim Apache modules opciju i onda pronađite opciju rewrite_module i kliknite na nju da bi ste ju omogučili. WAMPServer će zamijeniti httpd.conf datoteku samostalno i ponovno pokrenuti Apache automatski nakon promijene. Ponovno otvorite Apache modules na isti način. Sada bi opcija rewrite_module trebala biti označena s kvačicom što ukazuje da je omogućena.

U mapi PHP također se nude višestruke opcije koje će te s vremenom upoznati. Tu se nalazi i brzi pristup na php.ini te PHP error log. U mapi MySQL imamo mogućnosti brzog pristupa na my.ini i MySQL log. Osim toga nudi se i mogućnost manipulacije određenim servisom ili dodavanje raznih verzija MySQL-a ukoliko trenutna verzija nije kompatibilna s nekim programom. U kartici Debug nalazi se opcija webGrind koja služi kao alat za profiliranje web aplikacija. U kartici Quick Admin možemo manipulirati svim servisima na način da ih pokrenemo, zaustavimo ili ponovno pokrenemo čime često zna biti riješen problem povezivanja i ikona pozeleni ako je bila crvena ili narančasta.

 

Provjera ispravnosti same instalacije servera može se obaviti pritiskom miša na opciju Localhost ili ručno unesti u svoj web preglednik adresu http://localhost/. Nakon učitavanja trebala bi se pojaviti naslovna stranica Wamp servera kao na slici.

Ukoliko imate problema s prikazom naslovnice i dobijete prikaz pogreške pri spajanju provjerite da li je neki od drugih servisa na portu 80 na kojem bi trebao raditi ovaj lokalni server. Često su to servisi poput drugih sličnih lokalnih servera (XAMPP, DesktopServer, itd.) ili Skype servis.

Podešavanje PHP-a i MYSQL-a

Sljedeće što je potrebno napraviti je konfiguracija php.ini opcije do koje ćemo doći na već opisani način. Kada pritisnemo na tu opciju otvoriti će se ta datoteka u nekom od tekstualnih procesora za obradu. U njoj je potrebno napraviti neke izmjene te spremiti izmjene:

Izbrisati znak “;” na početku sljedećih linija:

error_reporting = E_ALL ^ E_DEPRECATED (~line 112) error_log=”c:/wamp/logs/php_error.log”(~line639)

Promijeniti:

post_max_size=50M(~line734) upload_max_filesize = 50M (~line 886)

Prije početka konfiguracije MySQL-a potrebno je provjeriti da li phpMyAdmin radi korektno. To ćemo učiniti na način da odaberemo tu opciju u prozoru WAMP servera u donjem desnom kutu ekrana ili direktnim upisivanjem adrese http://localhost/phpmyadmin/ u naš web preglednik. Ukoliko dobijemo poruku Cannot connect: invalid settings onda je potrebno otvoriti php datoteku kojoj pristupamo kao C:\wamp\apps\phpmyadmin3.5.1\config.inc.php (verzija može varirati). Potrebno je slijedeću liniju postaviti kao:

$cfg[‘Servers’][$i][‘AllowNoPassword’] = true;

Ukoliko je sada sve podešeno prema uputama, otvara nam se sljedeći prozor kao na slici ispod.

Stvaranje baze podataka

Na lijevoj strani nalazi se lista baze podataka koja već postoji. To su information_schema,mysql,performance_schema, i test kao uvijek zadane te ostale koje sami formiramo. Zadane baze podataka nemojte obrisati jer su obavezne za rad Wamp servera i phpMyAdmin servisa. U tom prozoru potrebno je unesti naziv baze podataka (npr. my_datebase) te u padajućoj listi odabiremo način kolacioniranja (npr. utf8_croatian_ci) i na kraju pritisnemo Create. Pojaviti će se poruka kako je uspješno kreirana nova baza podataka. Sada tu novu bazu podataka možemo primjetiti na lijevoj strani na listi svih baza podataka.

Pošto radimo lokalnu instalaciju servera nije nam potrebna lozinka, a korisničko ime uvijek je „root“. Tako da mjesto za lozinku ostavljamo prazno. Ukoliko pak želimo dodati vlastito korisničko ime i lozinku za bazu podataka onda to radimo na način da odaberemo ime baze na listi s lijeve strane te odaberemo opciju Privilegies u nekoj od gornjih kartica. Proizvoljno odabiremo svoje korisničko ime i lozinku, a kao host odabirelo Local.

 

Instalacija WordPress CMS sustava

WordPress se može besplatno preuzeti i instalirati na bilo koji server koji podržava PHP i MySQL. Zvanična adresa ovog CMS-a je www.wordpress.org i na njoj možete pronaći mnogo detalja vezanih za ovaj sistem, uključujući i teme, dodatke, tutorijale, pitanja korisnia i slično. Ukoliko već niste, preuzmite instalacijski paket na navedenoj stranici pod http://wordpress.org/download/. Kada se završi preuzimanje otvorite arhiviranu mapu i raspakirajte podatke s nje u direktoriju gdje je instaliran WampServer. Na primjer ovako:

 

Na slici je prikazana već raspakirana datoteka pod nazivom wordpress (možete ju nazvati kako hoćete). U datoteci wamp sada će se nalaziti mapa wordpress i datoteka index. Unutar mape wordpress nalazi se datoteka wp-config-sample.php. U njoj je potrebno promijenit konfiguraciju prema podacima unesenim u bazi podataka. Točnije, potrebno je promijeniti varijable DB_NAME, DB_USER, DB_PASSWORD, DB_HOST na sljedeći način:

Izmjena podataka za bazu

Nakon što spremite podešavanja potrebno je preimenovati datoteku wp-config-sample.php u wp-config.php. Sada u vaš web preglednik unesite adresu http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php. Ukoliko se pojavi greška potrebno je promijeniti putanju. Početni dio http://localhost/ je uvijek jednak za sve i vodi nas prema www mapi. Ukoliko ste instalacijski paket raspakirali i nazvali na neki drugi način (ne wordpress kao u ovom slučaju) onda promijenite taj dio putanje. Ostatak treba ostati isti jer wp-admin se koristi kao ulaz u administraciju a install.php daje naredbu za instalaciju.

/** The name of the database for WordPress

*/define(‘DB_NAME’, ‘my_datebase’);

/** MySQL database username

*/define(‘DB_USER’, ‘petar_perić’);

/** MySQL database password

*/define(‘DB_PASSWORD’, ‘ s6YLUCL94wPDRtJJ ‘);

/** MySQL hostname

*/define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);

/** Database Charset to use in creating database tables.

*/define(‘DB_CHARSET’, ‘utf8’);

 

Kada popravite moguće greške započeti će instalacija WordPress sustava. Pojaviti će se opcija za automatsko kreiranje konfiguracije ili config.php, kliknite na tu opciju. Pratite nastavak instalacije dok se ne pojavi sljedeći prozor:

Popunite podatke kao na slici i instalirajte WordPress. Nakon što je WordPress uspješno instaliran moći će te se prijaviti u administrativni odjel i započeti s testiranjem i učenjem. Naravno, ako ste promijenili podatke o korisniku u kreiranoj bazi podataka onda ne unosite kao ime korisnika „root“ već ono proizvoljno odabrano, jednako vrijedi i za ostala polja. Datebase name je ime baze podataka kreirane prethodno u bazi podataka. Za moj slučaj naziv je my_datebase pa ga tako i promijenim ovdje. User name i Password također mijenjamo ako smo prethodno napravili promijene u bazi. Datebase Host je uvijek localhost jer radimo u takvom okruženju. Table Prefix je wp_ osim ako ne želimo koristiti neki drugi.

Pokretanje instalacije

Nakon ispunjenih svih polja pokreće se instalacija. U trenutku kada se završi instalacija pojaviti će se naslovnica stranice WordPress gdje upisujemo podatke za naziv stranice (korisničko ime i email adresu). Korisničko ime i lozinku unosimo onakve kakve smo definirali prilikom same instalacije WordPress-a prethodno.

Nakon prijave otvara naslovna stranica WordPress CMS sustava i instalacija je uspješno obavljena. Sve što inače obavljate putem CPanel sučelja, sada možete izvršavati lokalno na svom disku. Na prethodno navedenim putanjama možete pronaći wp-admin i wp-uploads mape s kojima manipulirate po želji.

 

Preuzmite tutorijal u PDF formatu